Polity Trends – UPPSC


428

..

Takeaway GYAN from this analysis

  • Observe the number of questions from this subject that have been asked every year. It shows you the importance of this area.
  • Pay minute attention on the specific topics that have been repeatedly asked.
  • Make sure you are very thorough with the repetitions and the favourite picks.
  • Be focused and follow a single standard book multiple times.

..

Contents

..

Prelim 2016

  1. A money bill passed by Lok Sabha is deemed to have been passed by Rajya Sabha also when no action is taken by the Rajya Sabha within
    Answer:14 days
  2. The constitutional authority, vested with the power of declaring castes and Scheduled Tribes, is the
    Answer:President of India
  3. The Supreme court of India enunciated the doctrine of ‘Basic Structure of the Constitution’ in
    Answer:the Keshavanand Bharati Case in 1973
  4. A resolution passed under clause(1) of Article 249 Shall remain in force for a Period not exceeding
    Answer: One year
  5. The Sarkaria Commission was set-up for the review of relation between
    Answer:The Centre and the States
  6. Internal Security Academy is located at
    Answer:Mount Abu
  7. The State Finance Commission is a
    Answer:Constitutional body
  8. Under which Article of the Indian Constitution, the Parliament can make laws on State list subject for giving effect to international agreements?
    Answer:Article 253
  9. Under which Article of the Indian Constitution, there is provision for the Election Commission?
    Answer: Article 324
  10. Reservation of seats in Panchayat elections for Scheduled Castes shall not apply to the State of
    Answer:Arunachal Pradesh
  11. Who among the following is authorized to make provisions with respect to the composition of Panchayats?
    Answer:Governor of state
  12. Which part of the Constitution, has the provisions for Panchayati raj System?
    Answer:IX

..

Prelim 2015 – Re Exam

  1. Which one of the following articles f the Constitution provides that the Speaker shall have and exercise a casting vote in the case of equality of votes?
    Answer :: Article 100
  2. Who can legislate on the subjects which are not included in any of the list of subjects given in the constitution?
    Answer :: Union Parliament
  3. In the absence of the President of India , if Vice-President is not available, who of the following can act as the President?
    Answer :: Chief Justice of India
  4. Read the following and select the answer from the code given below::
    Assertion :: The National Human Rights Commission (NHRC) is to be headed by a person who has been a former Chief justice of India
    Reason :: The Chairperson of the NHRC holds office for a term of 5 years or till he attains the age of 70 years, whichever is earlier.
    Answer:: Both A and R are true
  5. Consider the following statements and select the correct answer from the code given below
    Assertion :: State Finance Commission is a constitutional body
    Reason :: Union Finance Commission cannot recommend financial assistance to panchayats
    Answer :: A is true but R is false
  6. Consider the following statements and select the correct answer from the code given below
    Assertion :: State Election Commission is a constitutional authority
    Reason :: Election to Rural local bodies are overseen by the Election Commission of India
    Answer :: A is true but R is false
  7. Which one of the following writs can be issued by a High Court to secure liberty of an individual
    Answer :: Habeas Corpus
  8. Consider the following statements and select the correct answer from the code given below
    Assertion :: India has a written Constitution
    Reason :: Growth of strong regional parties is an indicator of regional aspirations
    Answer :: Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
  9. The Joint sitting of the Lok Sabha and Rajya Sabha under article 108 is summoned by
    Answer :: The President
  10. Which of the following Fundamental Rights under the Constitution is guaranteed only to the citizens of India and not to the foreigners living in India?
    Answer :: Freedom of Speech and Expression
  11. Which of the following cases outlined the basic structure doctrine of the Indian Constitution
    Answer :: Keshava Nand Bharti Vs Kerala State
  12. Under which of the following articles, the procedure for removal of the President of India through the process of impeachment has been laid down?
    Answer :: Article 61
  13. Which of the following is not a federal feature of the Indian Constitution?
    Answer :: Single Citizenship
  14. In which of the following states was the office of Lokayukta first established?
    Answer :: Maharashtra
  15. By which constitutional Amendment the number of Central Ministers has been limited to 15% of the total number of members of the Lok Sabha?
    Answer :: 91st Amendment
  16. The right to vote in India is a
    Answer :: Constitutional Right
  17. The provision for the representation of Anglo-Indian community in the Lok Sabha has been made in the Constitution under ::
    Answer :: Article 331
  18. The Indian Parliament consists of
    Answer :: Lok Sabha, Rajya Sabha and The President
  19. The executive power of the union vests in
    Answer :: The president
  20. Which among the following now decide the oil prices in India
    Answer :: oil Companies
  21. Anushakti Vidyut Nigam Limited is a joint venture of the Nuclear Power Corporation of india and
    Answer :: NTPC
  22. Which among the following makes recommendation regarding fixing of minimum support prices for various crops?
    Answer :: CACP – Commission for Agricultural Costs and Prices
  23. Time for zero-hour in parliament is
    Answer :: 12 noon to 1.00 pm
  24. Who amongst the following are not included in the electoral college for the election of the President of India ?
    Answer :: Elected members of the Legislative Councils of the States

..

Prelim 2015

  1. Eleventh schedule of the Constitution of India is related to
    Answer :: Panchayati Raj
  2. Which one of the following statements is true about right to information?
    Answer :: It is a Constitutional right.
  3. While deciding any question relating the disqualification of a member of Parliament, the President shall obtain the opinion of
    Answer :: Election Commission of India
  4. Who among the following was the member of Lok Sabha during his Prime Ministership?
    Answer:: Chandrashekhar
  5. Who among the following was the Chairman of the fourth State Finance Commission of U.P.?
    Answer :: Atul Gupta
  6. Which one of the following statements about a State Finance Commission is true?
    Answer :: It is a Constitutional body.
  7. Who among the following was the first Tribal Speaker of Lok Sabha?
    Answer :: P.A. Sangma
  8. The appointment of a Governor in a State is made as per the provision in the Constitution under article
    Answer :: 155
  9. Who amongst the following is considered to be the Father of ‘Local Self Government’ in India?
    Answer :: Lord Ripon
  10. Choose the correct answer using the code given below:
    Assertion (A): Under Article 368, the Parliament can amend any part of the Constitution.
    Reason (R): The Parliament is the Supreme Legislative body elected by the people of India.
    Answer :: Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
  11. Article 40 of the Constitution of India advises the State to work for
    Answer :: Organisation of Village Panchayats
  12. Who among the following constitutes “Finance Commission” to review the financial position of Panchayats?
    Answer :: The Governor of the concerned state.
  13. Which of the following Articles cannot be suspended during the national emergency?
    Answer :: Articles 20 and 21
  14. Who among the following shall have the right of audience in all courts in the territory of India in performance of his duties?
    Answer :: Attorney General
  15. Choose the correct answer using the code given below:
    Assertion (A): The Constitution of India has become the longest one.
    Reason (R): The chapter on Fundamental Rights has been borrowed from the model of American Constitution.
    Answer :: Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
  16. Which one of the following is not related to Union-State relations in India?
    Answer :: Indrajit Gupta Committee
  17. The idea of preamble has been borrowed in Indian Constitution from the Constitution of
    Answer :: USA
  18. In which Article of Indian Constitution, provision for `Fundamental Duties’ has been made by the 42nd Constitutional Amendment Act?
    Answer :: Article 51A
  19. In which of the following cases the Supreme Court observed that Central Bureau of Investigation is a ‘Caged Parrot’?
    Answer :: Coal Gate Scam Case
  20. The Planning Commission has been abolished by the Prime Minister
    Answer :: Narendra Modi
  21. National Voters Day is celebrated on
    Answer :: 25th January
  22. Which one of the following features of citizenship in India is correct?
    Answer :: Single citizenship of whole of India.

..

Prelim 2014

  1. The Election Commissioner can be removed by the
    Answer :: President on the recommendation of the Chief Election Commissioner
  2. A judge of the Supreme Court may resign his office by writing a letter to
    Answer :: the President
  3. Which of the following are correct about the Rajya Sabha?
    Answer :: It is not subject to dissolution. One third of its members retire after every two years.
  4. The Parliament in India consists of
    Answer :: President, Rajya Sabha, Lok Sabha
  5. Who nominates the Chairman of the Public Accounts Committee of Indian Parliament?
    Answer :: The Speaker of Lok Sabha
  6. The financial relations between the Union Government and States have been discussed under
    Answer :: Article 268 to 281
  7. The Constitutional advisor to the Constituent Assembly was
    Answer :: B.N. Rao
  8. Which one of the following is not a constitutional body?
    Answer :: Planning Commission
  9. At least how many days, of prior notice is required for the impeachment of the President of India?
    Answer :: 14 Days
  10. Which one of the following articles directs State Government to organize Village Panchayats?
    Answer :: Article 40
  11. Which one of the following Committees is not connected with Panchayati Raj Institution?
    Answer :: P.V.N. Rao Committee
  12. Who among the following shall preside over a joint sitting of two houses of Parliament?
    Answer :: Speaker of the Lok Sabha
  13. Which one of the following cases propounded the concept of ‘Basic structure’ of the Indian Constitution?
    Answer :: None of the given options
  14. A political party is recognized as a regional party, If
    Answer :: :It gets 6% votes in the state either in Lok Sabha or the Assembly election.
  15. Identify the correct chronological order in which the following States were created in India from the codes given below:
    1. Andhra Pradesh
    2. Himachal Pradesh
    3. Haryana
    4. Sikkim
    Answer :: 1, 3, 2, 4
  16. How many members may be nominated by the President from Anglo-Indian Community, if he is of opinion that the community is not adequately represented in the House of the People?
    Answer :: 2

..

Prelim 2013

  1. Under which one of the following articles of Indian Constitution, provision of creation or abolition of legislative Councils in states are made
    Answer:Article 169
  2. Provision for appointment of National Commission for SC’s and ST’s has been made in the constitution under article
    Answer :: 338 and 338A
  3. The total number of members of Uttar pradesh Legislative Council is
    Answer :: 100
  4. Provision for the representation of Anglo-indian community in Lok Sabha has been made in the Constitution under the article
    Answer :: 331
  5. Who was the Chairman of the Committee which proposed Democratic Decentralisation and Panchayati Raj ?
    Answer :: Balwant Rai Mehta
  6. The members of the Panchayat samiti are :
    Answer :: Directly elected by the people
  7. Which one of the following is not a tax/duty levied by the government of India
    Answer :: Toll Tax
  8. Which one of the following is not a Constitutional Body
    Answer :: Planning Commission
  9. The right to information act of parliament received the assent of the president of India on
    Answer :: 15th June, 2005
  10. The “Secretariat Building” of which state is known as “Writer’s Building” ?
    Answer :: West Bengal
  11. The System of proportional representation as an electoral mechanism ensures –
    Answers :: representation of minorities
  12. The policy of liberalisation, privatisation and globalisation was announced as New Economic Policy by Prime Minister :
    Answer :: Narsimha Rao
  13. Which part of our Constitution envisages a three-tier system of Panchayats ?
    Answer :: Part IX

..

Prelim 2012

  1. Indian Parliament consists of
    Answer :: President and both the houses
  2. The joint sitting of the House of People and the Council of States is summoned by
    Answer :: President
  3. Money Bill is introduced in
    Answer :: Lok Sabha
  4. Who of he following president is associated with Trade union Movement
    Answer :: V.V. Giri
  5. State governor is appointed by
    Answer :: President of India
  6. The parliament of India can legislate on a subject in the State list
    Answer :: If the Rajya Sabha passes a resolution by two-third of its to legislate on a state matter in the national interest
  7. The council of ministers is collectively responsible to which of the following
    Answer :: Lok Sabha
  8. No Money bill can be introduced in the legislative assembly of a state, except on the recommendations of
    Answer :: The Governor of the State
  9. Among the following elects the Vice President of India?
    Answer :: Members of Lok Sabha and Rajya sabha
  10. The council of minister has to resign if a no-confidence motion is passed by a majority of members of
    Answer :: Lok Sabha
  11. The office of CAG of India was created
    Answer :: By the Constitution
  12. What is the tenure of Chief Election Commissioner of India
    Answer :: Six years or 65 years of age, whichever is earlier
  13. Fundamental Duties were included in the constitution of India on the recommendations of
    Answers :: Swaran Singh Committee
  14. Who has right under the Constitution to seek the opinion of the Supreme Court on question of law?
    Answer :: President
  15. Which of the following are Constitutional authorities ? 1.State Election Commission 2.Finance Commission 3. Chief-Electoral Officer 4. Panchayats: Select the correct answer from the codes given below:
    Answer :: All the four
  16. Which among the following functions as a coordinator between the Planning Commission and State Government
    Answer :: National Development Council
  17. In which of the following cases Supreme Court has held that ‘the Preamble forms part of the Constitution’?
    Answer :: Bommai Vs. Union of India
  18. In which of the following states was Panchayati raj introduced first
    Answer :: Rajasthan
  19. The number of seats reserved for women in Panchayati Raj institutions in U.P. is
    Answer :: one-third of total seats
  20. In which of the following years the unorganized worker’s social security act was passed?
    Answer :: 2008
  21. The minimum number of the judges of supreme court required for hearing any case involving interpretation of the constitution is
    Answer :: 7
  22. In which of the following cases Supreme Court held that:
    “Fundamental rights enable a man to chalk out his own life in the manner he likes best”
    Answer :: Golak Nath Vs. State of Punjab
  23. Tendulkar Committee has estimated that in India the percentage of the population below poverty line is
    Answer :: 37.2

..


..

Click Here for  blink-related-articles

.
.
.
.
.
.
.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s